Види та характеристики меблевої фурнітури
0
0
phone-icon
068-230-50-70 Замовити дзвінок

Меблева фурнітура: на що звернути увагу?

У виробництві корпусних та м'яких меблів найважливішу роль відіграють допоміжні матеріали. Вони призначені для того, щоб з'єднувати заготовки з масиву, ДСП, МДФ, фанери, металу, пластику, скла в єдину конструкцію, утримувати їх на заданій висоті/ширині, забезпечувати рухливість окремих елементів, робити експлуатацію легшою та комфортнішою.

Таким чином, непомітні фіксатори беруть на себе більшу частину навантажень, але при виборі предметів інтер'єру мало хто перевіряє їхню якість. Як наслідок – вже за кілька місяців щось ламається, і доводиться або купувати нову річ, або займатися досить складним ремонтом. Щоб уникнути подібних ситуацій, краще заздалегідь вивчити характеристики фурнітури – вони безпосередньо впливають на міцність і термін служби виробів.

Види аксесуарів для меблів

За функціональним призначенням вбудовані меблеві приналежності (крім основних фрагментів) поділяються на 2 категорії – лицьові та кріпильні. До першої відноситься все, що знаходиться зовні, виконуючи як практичні, а й декоративні завдання. Другу групу складає безліч деталей, які монтуються ще на перших етапах складання і не привертають особливої ​​уваги, але без них плити так і залишалися б марним розібраним конструктором.

Фурнітура лицьова:

  • ручки
  • замки
  • гачки
  • поперечини, штанги
  • молдинги для прикраси фасадів


Кріплення:

  • петлі
  • куточки
  • магніти
  • доводчики
  • амортизатори
  • напрямні
  • командирів полків
  • опори (ніжки та ролики)
  • гвинти, шурупи, дюбеля, болти, гайки
  • підйомні та розкладні механізми

Матеріали

Зносостійкість та фізичні параметри фурнітури в першу чергу залежать від використаної сировини, а також способу її обробки. Майстри-червонодеревники у всі віки намагалися застосовувати для цього найкращі з доступних металів, що можна помітити за антикварними експонатами. Подібна тенденція збереглася і в наші дні – відомі виробники, які цінують свою репутацію, встановлюють дорогі фірмові кріплення із тривалою гарантією.

Найнадійнішими із сучасних матеріалів є:

1. Нержавіюча сталь – стійкий до корозії сплав вуглецевого заліза із високим вмістом хрому (від 12 до 20%). Нержавіючу сталь легко визначити по темно-сріблястому глянцевому блиску, відчутній вазі і явній твердості (зігнути в руках практично неможливо). Середній термін служби – 50 років.

2. Оцинкована сталь – це залізо, вкрите тонким шаром розплавленого цинку. Відрізняється трохи плямистою текстурою, і у разі механічного пошкодження поверхні починає іржавіти. Експлуатувати можна протягом 15-25 років.

3. Латунь – сплав на основі міді та цинку (практично в рівних пропорціях). Має характерне золотисте або рудувате свічення, з часом може тьмяніти. З латуні роблять серцевини водопровідних кранів екстра-класу, так що це найкращий вибір для меблів у ванну або на кухню, де передбачається інтенсивний вплив пари.

Дешевша фурнітура виробляється з наступних типів сировини:

4. Залізо - як правило, з нього роблять ковані деталі темно-сірого кольору для масивних предметів у середньовічному стилі. Це допомагає відтворити історичну атмосферу, проте при попаданні вологи є великий ризик виявити іржу. Боротися з нею можна за допомогою спеціальних технічних олій.

5. Алюміній – доступний кольоровий метал, що відрізняється маленькою вагою, пористий. Має матовий світло-сірий відтінок із дрібною зернистістю. Стійкий до окиснення. Головний недолік - ламкий, швидко згинається навіть під невеликим навантаженням.

6. Пластик - найдешевший матеріал, що виробляється з полімерних смол (відходи нафтової промисловості). Він не вступає в реакцію з повітрям і вологою, зате плавитися починає вже при +50 ° C - це варто враховувати, якщо йдеться про кухонні тумби, наприклад. Меблі, в яких є пластмаса, не підходить для зберігання важких речей (книг, посуду, зимового одягу, продуктів харчування), і поводитися з ними потрібно акуратно.

Важливі характеристики

Перед покупкою будь-яких предметів інтер'єру варто оцінити фурнітуру за такими критеріями, як:

  1. товщина - чим вона більша, тим надійніше буде виріб;
  2. міцність – чи зможе деталь витримати вагу конструкції (не тільки порожня, як у магазині, а й з різними вантажами);
  3. гнучкість – особливо важливий цей параметр мобільних (рухливих) елементів;
  4. механізм роботи – чи зручно складати, розкладати, відчиняти, зачиняти дверцята, які при цьому виникають звуки, чи все плавно відбувається;
  5. густина напилення – наскільки добре тримається емаль, позолота, хромування;
  6. стійкість до корозії, перепадів температур, вологості .

Що має насторожити?

Якщо меблі бюджетні, з ціною помітно нижчими за ринкові, то з великою ймовірністю аксесуари будуть сумнівної якості. На щастя, визначити дешеву заміну майже завжди можна за зовнішніми ознаками:

  • подряпини, сколи;
  • скрипи при рухах;
  • нестійкість на рівній поверхні;
  • занадто тугий хід чи розхитаність;
  • деформації, асиметрія, кривизна вигинів;
  • нерівномірний колір, потертості (крім штучно зістарених моделей).

При уважному огляді виявити недоліки фурнітури досить легко. Щоб не помилитися у виборі, можна звернутися за порадою до фахівців або просто замовляти меблі у перевіреного постачальника – наприклад, в інтернет-магазині CoolDivan.